Schrijfplezier

“Waar ik me op verheug?”  was één van de eerste vragen van Jannie aan ons, cursisten van de driedaagse “schrijven vanuit het hart” in de Banjaert in Wijk aan zee. 

De vraag alleen al betekende “aan het werk.”

In mijn hoofd en in mijn lijf gebeurt er dan van alles. Er ontspruit zich een gedachte en er komt een gevoel op. Dan schrijf ik het op, zo bloemrijk mogelijk en tijdens het schrijven let ik op de zinsopbouw. 

Jannie gebruikt veel opdrachtjes, die als hulpmiddel dienen en het gedicht van Jana Berenova “Ik wens je een tafel” is een prachtige inspiratiebron om over te schrijven. 

Het beschrijven van de inhoud van je tas was hilarisch en veelzeggend. 

Het voorlezen uit een zelfgekozen boek zei veel over interesses en hoe wij als mens ons vermaken.

We gingen los op het maken van een haiku, een rondeel, een elfje, een pantoum, een sneeuwbal en we associeerden wat af met voorletters van namen, op een los woord of over een beleving tijdens een wandeling. 

Ik verbaas me er altijd over dat bij het trekken van een betekeniskaartje, Jannie noemt het engelenkaartjes, ik iets over mijzelf ontdek en kan vertellen. Ik trok ’diepte’ als engel en kon daar wel een boodschap in zien en ook weer aan het eind van de driedaagse afscheid van nemen. 

Terugdenkend aan de dagen in de Banjaert kan ik zeggen: warmte en diepte straalden me tegemoet en de wens om een tafel te hebben om met elkaar aan te kunnen schrijven is uitgekomen, Dankjewel Jannie. 

Oktober 20 Nel Michgelsen

Laat een reactie achter