Wat kan ik bieden?

Schrijfcafé in Kunstgarage Franx

Foto’s: Kunstgarage Franx

Kijken naar kunst en schrijven over wat je ziet. Tijdens een schrijfcafé in Kunstgarage Franx word je uitgedaagd om via verschillende werkvormen woorden te geven aan wat jij ziet en beleeft als je rondkijkt op de expositie.

Soms kijk je samen naar hetzelfde werk. Daarna zoek je naar een werk dat jij mee naar huis zou willen nemen. Je voelt wat kunst bij jou oproept en daar schrijf je over. Niet in het wilde weg maar altijd aan de hand van concrete opdrachten. Wat je geschreven hebt lees je aan elkaar voor als je dat wilt. Het is geweldig om te ervaren hoe verschillend mensen kijken en hoe divers de reacties op een zelfde werk kunnen zijn.

Discussie is bij schrijfworkshops niet aan de orde. Zonder oordeel naar elkaar en jezelf luisteren is het doel. Ongeveer zoals een kind naar de wereld kijkt. 


Meedoen kost 10 euro en kan ter plekke worden afgerekend. Stuur een berichtje of bel Jannie 06-37557355.

Schrijftafel

Heb jij zin om herinneringen op te halen rond een thema of uit een bepaalde tijd in je leven? Wil je dat al schrijvend doen met een groep van jouw bekenden? Organiseer dan een schrijftafel bij jouw thuis. Nodig 6 tot 10 deelnemers uit en ik kom met plezier met jullie samen schrijven.

Jij zorgt voor een tafel waaraan we kunnen schrijven en voor koffie en thee. Ik zorg voor een boeiend en uitdagend schrijfavontuur van anderhalf uur.

Het thema waar een groep over schrijft is altijd verrassend. Veel groepen blijven maandelijks bijeen komen en dragen dan zelf thema’s aan.

Kosten: 10 euro per persoon. De gastvrouw schrijft gratis mee.

Schrijffeestjes

Wil jij iemand in het zonnetje zetten? Ben je jarig? Vieren jullie een afscheid of een jubileum? Dan kom ik graag een bijzonder tintje aan het feest geven. Ik laat alle feestgangers schrijven over de jarige/jubilaris. Dat levert fantastische, ontroerende teksten op. Een onvergetelijke herinnering aan een bijzonder dag.

Wie wil jij in het licht zetten? Een vriendin, een familielid, je partner of, en dat is misschien het grootste cadeau wat je jezelf kunt geven: Vier je eigen verjaardag met een schrijffeestje.

Ben je uitgekeken op de kringverjaardag? Het babbelen over koetjes en kalfjes. Wil je werkelijk contact, diepgang en tegelijk humor en relativering? Organiseer een schrijffeestje. Laat je verwarmen door zonnige woorden die je vrienden, je buren, je familie over je schrijven.

Het enige wat jij doet is zorgen voor een tafel en genoeg stoelen voor de gasten. Een drankje en taart is natuurlijk ook lekker. Als je het leuk vindt, ga je zelf naar de Hema en koop je voor alle gasten een mooi schriftje. Zo kom je alvast in de stemming van je schrijffeestje.

Ik kom een uur voor het feestje begint naar je toe om alles wat ik verder nodig heb klaar te leggen. We schrijven n.a.v korte vragen. Het schrijven wisselen we af met voorlezen aan elkaar. De jarige en de relatie van de gasten met hem/haar staat centraal.

We halen herinneringen op aan wat we samen beleefden. Schrijven over wat de jarige voor ons betekent en wat we hem of haar toewensen. Gouden momenten of momenten om te koesteren, zo noemden de mensen met wie ik op een feestje schreef hun ervaring.

Een schrijffestijn is fijn met 6 tot 12 personen, duurt ongeveer twee uur.

Kosten: 10 euro per persoon.

Schrijfwandelen

In een stad, in het bos of in een natuurgebied wandel ik met jou of met een groepje. We staan stil bij wat ons bezig houdt. Schrijven op plaatsen die we tegenkomen. Lezen aan elkaar voor. Zonder oordeel en luisterend met aandacht. Steeds vaker schrijf ik buiten en het bevalt me. Misschien doet het jou ook goed? Je bent hartelijk welkom om samen op stap te gaan.

Houd jij van een stadswandeling? In een groep of met een gids? Tijdens een schrijfwandeling ben ik je gids. Op een geheel andere manier dan je gewend bent.

Een schrijfwandeling gaat niet langs highlights van een stad, niet langs gebaande paden, niet langs toeristische trekpleisters. Oh help, wat dan? denk je nu misschien.

We starten ergens op een station. Met een heerlijke kop koffie in een stationshuiskamer. Daar beginnen we al te schrijven. Een paar korte schrijfopdrachten om elkaar te leren kennen en om aan de manier van schrijven (intuïtief/vanuit je hart) te wennen. Dan dwalen we onze neus achterna.

Al verwonderend, kijkend, luisterend, proevend. Wat valt je op? Waar trek je naar toe? Om de beurt kiezen we een afslag. En laten ons verrassen door wat er om een hoek te beleven is.

Zo schreven we in Rotterdam in boekhandel Donner (hemel op aarde) leeszaal West (bieb zonder abbo, neem gratis boeken mee, helemaal door vrijwilligers) in hotel New York en eindigden de dag met een bezoek aan het fotomuseum. In Haarlem begonnen we op de markt, vervolgens schreven we in de binnentuin van het stadhuis, op de bovenste verdieping van de Hudson Bay en besloten de wandeling met een diner in een Haarlems huiskamerrestaurant.

De schrijfvakantie in Valencia was eigenlijk één grote schrijfwandeling hoewel we toen ook veel op de fiets zaten. Als ik de essentie van een schrijfwandeling beschrijf kan ik dat het beste doen in een Woordgedicht:

Samen

Creatief op weg

Ho, stop, even stil staan

Regels, 10 regels schrijven over wat je nu ziet

Inspiratie ligt op straat

Jij verwondert je over wat is

Fietsend kan dat ook

Waar wil je naar toe?

Amsterdam, Rotterdam, Rome

Niks is te gek

Dromen, durven, doen

Een halve dag genieten

Lieve mensen om je heen

Inspiratie ligt op straat

Natuurlijk, lekker buiten

Ga je mee?

Kosten: 10 euro pp. Drankjes, hapjes, reis naar de start van de schrijfwandeling voor ieders eigen rekening.

Schrijfvakanties

Mijn voorstel voor 2020: een schrijfvakantie in Valencia. Van 16 tot 23 juni schreef ik afgelopen jaar in Spanje. Heb jij zin om in 2020 mee te doen? Boek dan nadat de datum van de Valencia-reis bekend wordt een ticket bij Transavia en ontmoet elkaar een week lang op pleinen en in parken in de prachtige stad Valencia. Vanaf de dag dat je de schrijfreis boekt, stuur ik je iedere zondag een schrijfidee. Je deelt wat je schrijft n.a.v het zondagse schrijfidee met de andere deelnemers aan deze reis en leert elkaar zo alvast kennen.

In Valencia beginnen we de dag met tostadas en fruit. Dan een duik in de zee of het zwembad. Na deze heerlijke start van de ochtend gaan we op pad. Meestal op de fiets.

Valencia is een fantastische stad om per fiets te verkennen. We schrijven op allerlei plekken die ik dit jaar ontdekte. In het 12 km lange Turiapark, een drooggelegde rivier die midden door de stad loopt, op terrasjes rond de Mercado central (de markt) Op een hip dakterras met uitzicht over de oude stad, in het allermooiste parkje van de stad: Jardin Montforte.

Dit zijn voorbeelden van plaatsen waar we in 2019 schreven. Ik kan mij goed voorstellen dat er al ontdekkend andere plaatsen bijkomen.

In Spanje eet je voor 10 euro p.p. een fantastisch drie gangenmenu tussen 14 en 16 uur. Je raakt daar heel snel aan gewend! Na de warme maaltijd vermaken we ons de rest van de dag en de avond in de stad, aan het strand of in de appartementen waar we verblijven.

Als idee stel ik voor om in 2020 in de oude visserswijk Cabanyal te verblijven. Je vindt daar machtig mooie gerenoveerde appartementjes. Kijk alvast maar eens rond op https://www.airbnb.nl/ en mocht je iets moois tegenkomen dan hoor ik het graag.

Naamgedichten op evenementen

Wil jij de bezoekers aan je evenement verrassen met een bijzondere herinnering? Ik kom het feest, de receptie of het symposium graag opluisteren met het maken van NAAMGEDICHTEN.

In de wandelgangen zoek ik een rustig plekje en nodig bezoekers uit om een moment naast mij te komen zitten. Ik schrijf hun naam met mooie letters op een vel papier en schrijf bij elke letter van hun naam een associatie, een gedachte, een karaktereigenschap.
Mensen zijn blij en vaak ontroerd bij het ontvangen van hun eigen naamgedicht. Een moment speciale aandacht, gezien en gekend zijn doet bezoekers aan jouw evenement vrolijk naar huis gaan.
Een voorbeeld van een naamgedicht voor Angela, ze werkt als vrijwilliger in de groentetuin in buurttuin Zoete Aarde, haar grote hobby is keramiek.

Aan het werk met haar voeten in de aarde
Niet bang om vies te worden
Groentetuin haar domein
Een bonk klei transformeert ze tot kleurrijke vogels
Liefdevolle keramiste
Alle geluk in haar handen

Kosten: een dagdeel naamgedichten schrijven: 100 euro. Voor goede doelen en vrijwilligersorganisaties gratis.