40 dagen schrijven met de deugden

Voor wie voor de eerste keer mee doet met een ‘schrijven vanuit je hart’ traject, een korte toelichting: Dit schrijven gaat niet om prestatie, om ‘mooi’ schrijven, om je best doen, om spelling of stijl of grammatica, dat allemaal niet. Maar wat dan wel? Oprechtheid en echtheid, openheid dat zijn voor mij de kernwoorden van deze manier van schrijven. Dichtbij jezelf zijn, bij je vragen en je twijfels, bij je ervaringen en je gevoelens, bij je gedachten en je bij je spontaniteit. Dat ongeveer. Ik vind het altijd moeilijk om uit te leggen wat er precies gebeurt. Het is iets magisch als je ervaart: ‘Alles, werkelijk alles mag er zijn, ik voel mij vrij!

Bij ieder schrijfidee is het de kunst om je eerste ingeving, je allereerste gedachten er te laten zijn. Je kritische stem uit te schakelen. ALLES IS GOED hoor je mij tijdens schrijfcafés heel vaak zeggen. Je hoeft bij deze manier van schrijven niet te voldoen aan eisen. Dat is een omslag maken! We zijn op school altijd beoordeeld, met een rode pen, niet met een groene. Er werd aandacht besteed aan de fouten die we maakten. Bij ‘schrijven vanuit je hart’ is dat niet aan de orde. Alles wat er opborrelt krijgt een plaats op papier. 

Tijdens schrijfcafés lezen we aan elkaar voor en soms ook niet. De regel is dan dat je zegt ‘ik pas,’ als je niet voorleest. Voorlezen is oké, niet voorlezen net zo oké! Zonder enige uitleg. Dat geeft ruimte om alles op te schrijven wat er in je opkomt. Ook tijdens het ‘veertig dagen schrijven’ zul je dat tegenkomen. Dat je soms wilt delen en soms niet. Of dat je alleen in een schrift wilt schrijven en niet in de groep. Ook hier geldt: Alles is goed! 

Ik zal de komende veertig dagen steeds een deugdenkaart delen. Om het idee te kunnen zien, log je in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Je kunt dan reageren op een zin van de kaart en ik stel een schrijfidee voor. Voel je vrij om te kijken wat er voor jou het beste past. 

Laat een reactie achter